Lisaks heledale pastale on poodides saadaval ka tumedamaid pastavalikuid.
Riiulitelt leiab nii tumedat pastat kui ka täisterapastat. Need kaks pastatoodet pole sugugi samad.
Täisterapasta valmistatakse täistera nisujahust. Jahu sisaldab kõiki tera osi, st jahvatamise käigus ei ole tera küljest midagi eemaldatud ega lisatud. Kõik toitained on säilinud nii nagu nisu tera sees, s.t kaasatud on tuuma, idu ja kliide kihid. Pastat võib nimetada täisterapastaks, kui vähemalt pool kasutatavast jahust on täisteranisu.
Selle asemel valmistatakse tumedat pastat tumedast jahust, mis on tera keskmine kiht. Jahu sisaldab osasid kõige madalamatest kestakihtidest (kliid) ja aleuroonikihist, kuid mitte idu. Tume jahu kontsentreerib praktiliselt teravilja kogu toitainerikkust, mistõttu on selles rohkem valke, mineraalaineid ja B-grupi vitamiine kui täisterajahus.
Tumeda pasta ja täisterapasta kiudainesisalduses pole suurt vahet. Näiteks Torino täisteramakaronis on kiudaineid saja grammi kohta 8 grammi ja tumedates makaronis 6 grammi.
Nii et pastatoitude valmistamisel oleks kõige tervislikum kasutada tumedast- või täisterajahust tehtud pastat.
Eraldi grupp on veel gluteenivabad pastad, läätse-, oa- või tatrajahust valmistatud pastad.