Isegi vastu kevadet on peet veel mahlane ja lõigates imbub seal punast mahla, mis kõik ära värvib. Punase peedi värvaine on vees lahustuv, nii et seda on lihtne pesta tööpindadelt ja riietelt. Peet on magus ja pähklimaitseline köögivili. Ahjus küpsetades muutub maitse veel paremaks. Peet sobib ka küpsetistesse. Keedetud peeti võib marineerida või lisada lihtsalt palsamäädikat.
Kuna peet on magus, siis salatikastmetesse tuleks lisada midagi haput, nagu näiteks sidrunimahla, veini- või palsamäädikat. Ürtidest sobivad peediga münt, salvei, tüümian ja rosmariin. Kuumutatud peediga sobivad hästi kitse- või sinihallitusjuust, feta või halloumi. Sobivad ka Lapi juust või mozzarella. Kõik pähklid, mandlid ja seemned sobivad peeditoitudele.
Punapeedi sügavalt tumepunane värv tuleb betalaiini nimelisest värvainest ja kollasest betalaiinist. Kollane peet on vana juurvili, mida on nüüd hakatud uuesti kasvatama. Kollane peet ei ole nii korrapärase kujuga kui punane peet, vaid sageli palju muhklikum.Kollases peedis on vaid viimast. Vähem tuntud kollast peeti kasutatakse toiduks samamoodi nagu punast peetigi, kuid kui punane peet värvib kogu toidu tumepunaseks, siis kollase peediga saab kauni sügavkollase tooni. Värv säilib küpsetamisel ja hautamisel hästi. Maitselt on kollane peet magusam ja mahedam kui tema punane sugulane.
Kollaseid peete võib küpsetada ahjus tervetena, nagu ahjukartuleid. Neid või küpsetada ka sektoriteks lõigatuna koos teiste köögiviljadega. Ahjus küpsetatud kollased peedid maitsevad suurepäraselt koos võiga või vinegretikastmega.
Keedetud kollaseid peete võib ahjus seene-juustukastmega üle gratineerida. Neid võib ka riivida ja teha koos kastmega salatiks.