Kuus tavalist toiduainet ennetavad südame-veresoonkonna haigusi

Kodutohter
06.02.2025
Shutterstock

Kuue levinud toiduaine regulaarne tarbimine on seotud väiksema riskiga haigestuda südame-veresoonkonna haigustesse.

Südame-veresoonkonnahaiguste riski saab vähendada, kui süüa piisavalt kuut toiduainet, selgus juunis ajakirjas European Health Journal avaldatud uuringust.

Toidud, mille piisav tarbimine oli seotud väiksema südame-veresoonkonna haiguste riskiga, on puuviljad, köögiviljad, kaunviljad, pähklid, kala ja piimatooted.

Uuring hõlmas 245 000 inimest üle maailma. Uurijad leidsid üheksa aastat peale uuringut, et inimestel, kes olid söönud regulaarselt ja suurtes kogustes nende kuue kategooria toiduaineid, oli vähem südameinfarkte ja insulte. Selles inimrühmas oli ka vähem surmajuhtumeid.
Päevane toidukogus sisaldas 2–3 portsjonit puuvilju ja sama palju köögivilju, üks portsjon pähkleid ja kaks portsjonit piimatooteid.
Üks portsjon puuvilju on näiteks üks õun või banaan, üks portsjon köögivilju vastab umbes 2,5 detsiliitrile lehtköögiviljale või umbes 1 detsiliitrile muule köögiviljale ja üks portsjon piimatooteid vastab umbes 2,5 detsiliitrile piimale või jogurtile.
Iganädalane tarbimine sisaldas 3–4 portsjonit kaunvilju ja 2–3 portsjonit kala. Üks portsjon kaunvilju on näiteks umbes detsiliiter ube või läätsi. Üks portsjon kala on umbes 85 grammi.

Tervist edendav dieet
Südameinfarkti ja insuldi riski saab oluliselt vähendada ateroskleroosi tekke ennetamisel, näiteks kolesteroolitaset langetava dieedi järgimisega.

Taimne toitumine ja Vahemere dieet on seotud südame tervisega. Samuti on leitud, et Vahemere dieet on kasulik muu hulgas pärgarteritõve, 2. tüüpi diabeedi, rasedusdiabeedi ja mäluhäirete, näiteks Alzheimeri tõve ennetamisel.
Köögiviljad, marjad ja puuviljad loovad aluse tervist edendavale dieedile. Dieedi kvaliteet paraneb, kui madala kvaliteediga süsivesikuid lõigatakse ilma küllastunud rasvu lisamata.
Vahemere dieet viitab köögiviljade, kaunviljade ja puuviljade, aga ka kala, oliiviõli, pähklite ja täisteratooteid sisaldavale dieedile. Nendest toidurühmadest pärit toiduaineid tuleks valida iga päev igaks või peaaegu igaks toidukorraks.
Head süsivesikute allikad, nagu juurviljad, köögiviljad ja täisteratooted, on ka kiudainete ning mitmete vitamiinide ja mineraalainete allikad.
Vahemere dieet sisaldab vähe liha, suhkrut ja valgeid teravilju.
Ka meil saab sellist dieeti rakendada, kasutades tervist edendavat põhjamaist dieeti. Selle aluseks on marjad, köögiviljad, kala, rapsiõli ja täisteratooted, eriti rukis, oder ja kaer.

Sarnased artiklid