Vastlad läätsede ja kohupiimakuklitega

Tekst Tekst Aive Luigela
13.02.2010

Peale traditsiooniliste ubade-herneste on vastlapäeval eriti tervislik süüa läätsetoite ning teha vastlakuklid mitte vahukoore, vaid näiteks toorjuustu ja marjadega.

Vastlapäeval süüakse vana kombe kohaselt seitse korda päevas. Aastaid on püsinud tava valmistada hommikuks odrakruubiputru, lõunaks ja õhtuks aga oa-, läätse- ja hernetoite. Vanal ajal küpsetati õhtuks ka odrakaraskit, mille asemel uuemal ajal hakati tegema ebatervislikumaid vahukoorekukleid.
Kahjuks on ubade ja herneste kõrval ära ununenud läätsed, mis on taas poeriiulitele ilmunud. Läätsed on teiste kaunviljadega võrreldes tunduvalt valgu- ja süsivesikuterikkamad. Need sisaldavad palju lahustuvaid ja lahustumatuid kiudaineid, ohtralt kaaliumi ning mõnel määral rauda, tsinki ja seleeni. Rohkesti leidub ka B-grupi vitamiine, eelkõige foolhapet.
Läätsed sobivad hästi kokku teiste köögiviljade, teraviljade, liha, piimatoodete ning isegi puuviljadega; maitseköögiviljadest sibula, küüslaugu, paprikaga ja tšilliga.
Kuigi läätsed on küllaltki kallid, on need oma hinda väärt. Kui on võimalust, kasutage neid kindlasti nii vastlapäeval kui ka muudel päevadel. Läätsedega on tunduvalt lihtsam toimetada kui teiste kaunviljadega, sest need ei vaja enne kauakestvat leotamist.

Loe edasi ajakirjast...

Sarnased artiklid