3 korda nahast. Nahk armastab tervislikku toitu

Välisajakirjandusest refereerinud Viivi Variksaar
16.10.2008

Igapäevane tervislik toitumine on tähtis ka inimese kõige suurema organi – naha heaolule, sest nahk vajab toitu nagu kõik teisedki organid. Inimese kasvust olenevalt võib nahk kaaluda kuni 4 kg ja selle pindala võib ulatuda 1,5–2 m².

Et nahk tunneks end hästi, peaks toit sisaldama kõiki toitaineid ning kogustega ei tasuks liialdada. Mitmekülgne ja tervislik toit on naha tervise seisukohalt parim: rohkelt antioksüdante ehk vitamiine, mineraalaineid, rasvhappeid ja flavonoide. Kui toidulaud on küllalt mitmekesine, pole toidulisandeid vaja, taimetoitlased peaksid hoolitsema ka rasv- ning boorhapete piisava saamise eest.
Oma lemmikhõrgutistega maiustamine pole keelatud, šokolaadi ja juustu ei tasu põske pista küll iga päev. Kui hõrgutisi manustada mõistlikus koguses, siis ei tee need halba ka akne põdejatele.

Vitaalsed vitamiinid
Vitamiinid/antioksüdandid aeglustavad naha vananemist, kuna pidurdavad rakkude rääsumist, neid saab täisteratoodetest, värvilistest aedviljadest ja taimeõlidest. Nahale meeldivad kõige rohkem oliivi-, linaseemne- ja põldtudraõli (camelina sativa). Rapsiõli pole nii hea, sest see ei sisalda E-vitamiini, mida saab ka puuviljadest ning teistest aiasaadustest.
Peale E-vitamiini vajab nahk ka B- ja C-vitamiine, eriti B2 vitamiin ehk riboflaviin on naha, juuste ning küünte tervisele hädavajalik. Head riboflaviiniallikad on piim, juust, rohelised lehtköögiviljad, maks, pärm, mandlid ja sojaoad. Valgus hävitab riboflaviini, seepärast ei tasu piima hoida klaaskannus. C-vitamiin, mida saab kartulist, puuviljadest, marjadest jms, hoiab naha elastsena. Naha heale väljanägemisele aitavad kaasa veel tsink ning magneesium.

Loe edasi ajakirjast...

Sarnased artiklid