5 tervislikuks peetud toitu, mis seda tegelikult pole

Kodutohter
13.08.2024
Shutterstock

Mõned trendikad toidud, mida tervislikuks peetakse, pole seda tegelikult.

1. Kookosõli
Tervislikuks peetav kookosrasv sisaldab tegelikult palju küllastunud ehk kõva rasva.
Paljud inimesed ei tea, et kookosrasvas on rohkem küllastunud rasvu kui võis.
Kõva rasva tuvastamiseks on lihtne rusikareegel: kõva rasv tahkub külmkapi temperatuuril. Näiteks rapsiõli jääb vedelaks ka külmkapis, rohkem kõva rasva sisaldav oliiviõli aga sadestub.
Kookosõli võib samuti tõsta kolesterooli. Inimestele, kellel on kõrge kolesteroolitase, ei sobi kookosõli igapäevaseks kasutamiseks.
2. Sushi
Kuigi sushit peetakse tervislikuks toiduks, ei ole see toiteväärtuse poolest parim variant näiteks lõunasöögiks.
Muidugi on sushis kala, aga see sisaldab ka palju soola. Maksimaalse päevase soolasoovituse, viis grammi, võib saada vaid ühest sushiportsust, kui sushitükid kastetakse soolasesse sojakastmesse.
Sushiportsjon sisaldab tavaliselt ka liiga vähe köögivilju. Lõuna ajal tuleks süüa vähemalt kaks peotäit juurvilju. Köögiviljade kogus sushitoidus ei pruugi olla suurem kui paar väikest porganditükki, kurki ja paar viilu avokaadot.
3. Värsked mahlad
Värsked mahlad tavaliselt ei sisalda lisatud suhkrut. Värsked mahlad ei ole aga janukustutusjook, kuna sisaldavad palju looduslikke suhkruid. Seetõttu tõstavad värsked mahlad veresuhkrut väga kiiresti.
Suure energiavajadusega sportlastele võivad värsked mahlad olla heaks süsivesikute allikaks. Tavainimesele soovitatakse maksimaalselt kolm klaasi värsket mahla nädalas.
Ühe mahlaklaasi sisse mahuvad kolm tervet apelsini. Vähesed inimesed jõuavad süüa kolm või neli apelsini. Joogi kujul saab sama palju energiat alla laadida 15 sekundiga.
4. Lihaasendajad
Kas bergeri vahele tasub valida liha- või köögiviljaalternatiiv? Valiku teeb võrdlemise keeruliseks asjaolu, et taimsed asendajad sisaldavad palju koostisosi, mida alles uuritakse. Lihaasendajad ei ole aga automaatselt lihast tervislikum valik
Taimsed lihaasendajad võivad sisaldada parema kvaliteediga rasva, kuid sama palju, kui mitte rohkem, soola. Näiteks võivad veganjuustud sisaldada oluliselt rohkem soola kui loomsed juustud. Paljud veganjuustud on kookosrasva baasil, st sisaldavad palju kõva rasva.
5. Rammus hapukoor
Vastupidiselt sellele, mida sageli arvatakse, on majoneesipõhises kastmes rasva kvaliteet oluliselt parem kui näiteks koorekastmes, mis sisaldab rohkem kõva rasva. Kuna majoneesi valmistatakse enamasti rapsi- või rapsiõliga, on selles sisalduv rasv hea kvaliteediga ja mõõdukas koguses majoneesi on tervislikum valik, kui palju rammusat hapukoort.

Sarnased artiklid