Kuidas ennetada kõhukatarri?

Kodutohter
22.08.2021
Shutterstock

Kõhukatarr on mao limaskesta põletiku ehk gastriidi rahvapärane nimetus. Nimetust kasutatakse sageli ekslikult kõikide ülakõhu valude puhul.

Gastriiti võib kahtlustada enesetunde põhjal — isutus, iiveldus, oksendamine, rõhumistunne ülakõhus, ebameeldiv maitse suus. Järgmine samm on endoskoopiline uuring. Selleks viiakse elastne toru söögitoru kaudu makku, edasi kaksteistsõrmiksoolde. Toru otsas on kaamera, mille kaudu näeb, kas mao või kaksteistsõrmiksoole sein on normaalne või on toimunud muutunused. Gastriiti saab kindlaks teha ehk täpselt diagnoosida biopsia abil, kui maoseinast võetakse koetükikesi.

Gastriiti võib põhjustada helikobakteri infektsioon, põletikuvastatsed ravimid, tugev stress, liigne alkoholi tarvitamine ja valed toitumisharjumused.

Gastriidi teket saab ennetada, kui süüa regulaarselt enamvähem kindlatel kellaaegadel, võimalikult mitmekesist toitu. Ei ole soovitav juua jooke ega süüa sööke liiga kuumalt. Vältima peaks hapusid jooke, alkoholi, kohvi ning liiga rasvaseid ja vürtsiseid toite.
Helicobacteri sattumist organismi on suhteliselt raske vältida, kuna tegemist on väga levinud bakteriga. Abi saab ka maohapet vähendavatest ravimitest (almagel, maalox).

Gastriidi on prognoos üldiselt hea. Põletik möödub toitumisharjumuste muutmisel või vastava raviga. Magu kahjustavate tegurite toime jätkumisel võivad tekkida aga maohaavandid või kujuneda krooniline gastriit.

Sarnased artiklid