Õige toitumine võib kõhulahtisust tõhusalt ära hoida ja ravida. Kõhulahtisuse all kannatavad inimesed peaksid eelistama mahedaid, vähese kiudainesisaldusega toite, mis ei ärrita soolestikku. Need tugevdavad ka väljaheidet.
Toidud, mis võivad aidata kõhulahtisuse sümptomeid leevendada, on banaanid, valge riis, õunakaste, kõvaks keedetud muna ja nisuleib.
Teiste kõhusõbralike toitude hulka kuuluvad kaerahelbed, kreekerid, madala suhkrusisaldusega õunamahl ja keedetud kartul.
Mõned toidud võivad kõhuprobleeme süvendada. Kõhulahtisuse all kannatavad inimesed peaksid vältima järgmisi toite:
* Piim ja piimatooted
* Rasvased ja praetud toidud
* Vürtsikad toidud
* Sealiha ja sardiinid
* Ületöödeldud toidud
* Toored köögiviljad, sibul ja mais
* Tsitrusviljad, ananass, kirsid, viigimarjad, sõstrad ja viinamarjad
* Alkohol
* Kohv ning muud kofeiini sisaldavad või gaseeritud joogid
* Kunstlikud magusained
Äkilise kõhulahtisuse korral on kõige olulisem kaotatud vedeliku asendamine. Soovitatavad joogid on näiteks tee, köögiviljapuljongid, vesi ja näiteks mustikakissell.
Pikaajalise kõhulahtisuse korral on asjakohane jälgida, kas kõhulahtisus on seotud laktoosi sisaldavate piimatoodete või maiustuste või muude ksülitooli või sorbitooli sisaldavate toodete tarbimisega. Kui kõhulahtisus taandub, pole täiendavaid katseid vaja.
Kõhulahtisust nimetatakse pikaajaliseks, kui roojamist on rohkem kui kolm korda päevas, väljaheide on vedel või vesine ning kõhulahtisus on kestnud 3–4 nädalat või kauem.