1. Osta leiba, mille kiudainesisaldus on vähemalt 6 g/100 g.
Täistera rukis ja muud täisteratooted annavad kõige rohkem kiudaineid. Asendage vähese kiudainesisaldusega teraviljatooted täisteratoodetega.
2. Vaheta valge riis ka täistera- või mitmeterariisi vastu. Eelista täisterapastat.
3. Köögiviljadest on kiudaineid kõige rohkem kaunviljades, näiteks ubades ja hernestes, aga ka pähklites ja paljudes seemnetes.
4. Kui tundub, et mõni teravili põhjustab seedehäireid, peaks proovima midagi muud, näiteks tatart. Rukkileivas sisalduvad fruktaanid võivad põhjustada seedehäireid ärritatud soole sündroomiga inimestel.
5. Kui tunned, et igapäevase menüüga ei saa siiski piisavalt kiudaineid, võid oma dieeti lisada kliisid või näiteks psülliumi. Kõhuprobleemide vältimiseks tuleks alustada ettevaatlikult 0,5-1 supilusikatäis päevas, suurendades vähehaaval 2-3 supilusikatäieni päevas. Peab meeles pidama, et kliidel tuleb enne söömist lasta paisuda. Need võib panna tund enne söömist keefiri või jogurti sisse. Kaera- või psülliumipõhine preparaat sobib ka enamikule kõhuhädadega inimestele.
Nõuanded, kuidas lisada oma dieeti kiudaineid
16.09.2024
Pikemas perspektiivis kaitseb tervist kõige enam asjaolu, et kiudaineid tarbitakse rohkelt ja see pärineb erinevatest allikatest.