Tainas
1½ dl nisujahu
1½ dl rukkijahu
125 g võid
pisut soola
2-3 sl külma vett või
400 g lehttainast
Täidis
1 sl õli
1 väike sibul
sinki, ahjuliha, grillkana või
tuunikalakonservi, ahjulõhet
herneid, maisi või
külmutatud köögivilja
2-3 sl hapukoort
vajadusel soola
1 muna määrimiseks
Sega kokku tainas, vormi palliks ja pane täidise tegemise ajaks külmkappi. Kui kasutad külmutatud lehttainast, siis võta see aegsasti sulama.
Haki sibul, tükelda sink, liha või kana ja kuumuta pannil õlis. Lisa külmutatud köögivili ja kuumuta, kuni see on parajalt krõmps ja vedelik on aurustunud. Jahuta ja sega hapukoorega.
Rulli tainas neljaks õhukeseks tükiks, täida seguga, tõsta teine pool peale ja vajuta kinni.
Tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, määri munaga ja küpseta 200-kraadises ahjus umbes 20 minutit.
Ahjukala või tuunikonservi, konservmaisi ja -herneid pole vaja pannil kuumutada vaid võib kohe pirukatäidiseks panna.
Praktiline perenaine teeb toidujääkidest maitsvaid pirukaid. Selliste pirukate sisse võib panna pidusöökide ülejääke, ahju- või keedetud köögivilju, vorsti, hakklihakastet vms, ning neid kõlbab ka külalistele pakkuda.
Täidist peaks enne maitsma ja vajadusel maitsestama.