1 liiter
800 g tomateid
2 porgandit
100 g pastinaaki
jupp varssellerit
1 sibul
1 küüslauguküüs
1–2 sl õli
1 dl fariinisuhkrut
½–1 dl punase veini äädikat
½ dl tomatipastat
1½ tl soola
pisut kaneeli, väike tükk ingverit
musta pipart
Kasta tomatid keeva vette, jahuta, koori ja tükelda. Tükelda köögiviljad.
Kuumuta köögivilju poti põhjas õlis, lisa tükeldatud tomatid ja kõik ülejäänud ained.
Hauta nõrgal kuumusel 45 minutit, kuni köögiviljad on täiesti pehmed. Jälgi, et segu põhja ei kõrbeks.
Kontrolli maitset ja püreeri saumikseriga.
Kaste säilib külmkapis umbes nädala. Kastet võib panna pealt suletavatesse kilekottidesse, vajutada lapikuks ja panna sügavkülma. Sellised õhukesed plaadid võtavad vähe ruumi ja sulavad kiiresti.
Tomatikastme põhjaks võib kasutada ka köögiviljapuljongis pehmeks keenud köögivilju, lisades neile tomateid ja maitseaineid.
Suvel, kui köögiviljad on kõige maitsvamad ja kõige odavamad, tasub teha nendest erinevaid hoidiseid, mida varuda talveks sügavkülma või jahedasse keldrisse.