Kosutav hommikueine
Tekst Aive Luigela
13.04.2010

Tööleruttajale on hommikul iga minut kallis ning organismi “tankimine” piirdub mõnikord ainult musta kohvi ja võileivaampsuga. Kui aega on vähe, saab algavaks päevaks energiat ka ilma tavapärase pudruta, kuigi ka selle saab juba õhtul valmis teha.

Kui palju või mida süüa, jääb iga inimese enda otsustada. Üks on aga selge: keha nõuab ka hommikul sööki-jooki. Hommikueinest peame saama rohkesti süsivesikuid, et tagada piisav veresuhkrutase ja saada energiat edukaks tööpäevaks. (Suhkruhaiged peavad muidugi hoolega jälgima süsivesikute hulka.)
Ka peab hommikueine puhastama keha öösel organismi peatuma jäänud kahjulikest ainetest (ainevahetusjäägid, valgulised laguproduktid, mürkained).
Kõige paremini sobib hommikusöögiks taimne toit koos piimatoodetega; omal kohal on just täisteraviljatoidud.

JÕUJOOK
Poes on saada teraviljahelbeid, müslit, kama, seemneid ja sojajahusegusid. Neist kõigist saab hommikul kiiresti valmistada vee, mahla, piima või jogurtiga (sobivad kõik hapupiimatooted) kerge ja turgutava eine.
Hommikul on kõige lihtsam valmistada energiajook teraviljade ja mahla või ainult veega.

Klii/helbejook
2–3 sl teraviljakliisid või -helbeid
2 kl vett
mett
moosi, marju või kompotti

Vala kliidele või helvestele keev vesi peale. (Et aega kokku hoida, tee seda kohe pärast ärkamist.)
Lase vähemalt 30 minutit soojas tõmmata, kurna ja maitsesta mee ning moosi, marjade või kompotiga. Võid jätta ka kurnamata ja süüa koos kliide või helvestega.
Nendele, kes armastavad hommikuti võileiba süüa, sobib see jook enne või pärast seda.
Kliid või helbed saab juba eelmisel õhtul keeva veega tõmbama panna. Hommikul on vaja vaid (mikrolaineahjus) soojendada, kui soovid juua soojalt, ja maitsestada marjadega.

Loe edasi ajakirjast...

Sarnased artiklid