Kas lapsel võib olla rasvamaks?

Kodutohter
26.10.2020
Shutterstock

Põhiline põhjus haigestumisel on nii täiskasvanutel kui ka lastel ülekaal ja eriti just rasv, mis on koondunud vöökohale.

Kas lapsel võib olla rasvamaks?

 

Ka lapse maks võib olla rasvunud.

Tõde.

Rasvamaksast räägitakse, kui üle viie protsendi maksakoest koosneb rasvarakkudest. Maksa kogunenud rasv häirib maksa tööd, nagu näiteks suhkrutasakaalu regulatsioon ja mürkainete organismist välja viimine.

Vaid kolmandik täiskasvanud rasvamaksaga inimestest on alkoholi riskitarvitajad. Põhiline põhjus haigestumisel on nii täiskasvanutel kui ka lastel ülekaal ja eriti just rasv, mis on koondunud vöökohale.

 

Rohke suhkru söömine suurendab rasvamaksa haigestumise riski.

Tõde.

Liigne suhkru söömine võib pika aja jooksul viia rasva kogunemisele maksas. Praegusel ajal saavad lapsed palju suhkrut erinevatest jookidest, nagu limonaadid, energiajoogid ja mahlad. Uuringud näitavad, et magusatel jookidel on otsene seos lastel rasvamaksa tekkimisega.

Üks maiustustepäev nädalas pole ka hea mõte, sest siis saab laps ühel päeval liiga suure koguse suhkrut. Kõige mõistlikum on süüa marju ja puuvilju ning näiteks magustoit peale lõunasööki.

 

Rasvamaksa ravitakse ravimitega.

Müüt.

Rasvamaksa ravimiseks pole olemas ravimeid. Mitte alkoholist tingitud rasvamaksa ravi on kaalust allavõtmine.

Lastele dieeti ei soovitata. Lastel tuleb korrastada söömisharjumusi ja muuta toitumine tervislikumaks. Pikkuse kasvades tasakaalustub siis kehakaal iseenesest.

Täiskasvanutel aitab rasvamaksa ravida liikumine ja aktiivne eluviis.

Sarnased artiklid