4 küpset tomatit
50 kivideta oliive
2 šalottsibulat või 1 väike sibul
2 küüslauguküünt
1 sl tomatipüreed
1 dl oliiviõli
1 loorberileht
1 sidruni mahl
peotäis basiilikut
soola, suhkrut, musta pipart maitse järgi
Koori tomatid: lõika tomatid neljaks sektoriks ja lõika terava noaga sisu koore seest välja. Võib tükeldada ka koorega, kui pole väga sitke koorega tomatid. Haki oliivid, küüslauguküüned ja sibulad.
Kuumuta pannil õlis hakitud sibulat ja küüslauku, lisa ülejäänud õli, tomatipüree, loorberileht ja hakitud oliivid. Kuumuta 3-4 minutit segades. Lisa tükeldatud tomat ja basiilik.
Maitsesta sidrunimahla, suhkru, soola ja musta pipraga.
Kaste sobib kalale, grilltoitudele või salatikastmeks.