Purgid talveks triiki täis
Aive Luigela, toitumisspetsialist
11.08.2015

 

Olen pärit perest, kus ema võistles naabritega moosipurkide rea pikkuses ja kurgiretseptide peensustes. Kõik see nakatas mindki ja nii olen kogu elu usinalt uusi retsepte katsetanud. Kuigi poeriiulid on hoidiseid täis, eelistan ikka neid, mis on enda valmistatud. Siin on mõned mu lemmikretseptid.
Olen loonud kodu, kus aed on elu. Aastaring algab kevadel peenarde rajamisega ning lõpeb sügisel marjade, puu- ja köögiviljade kõikvõimaliku hoidistamisega. Millest aias puudu, saab kodu ümbert metsast juurde korjata.
Pean väga lugu enda tehtud hoidistest, sest need on õigesti valmistatud, tervislikumad ja vähema suhkruga. Usun, et aia- ja metsasaaduste säilitamise soov ning oskus on midagi erilist. See pole lihtsalt vajadus või rutiin iga valminud mari kuidagi purki panna.

Kena ka kingiks
Nüüd on igaühel oma salanipid ja lemmikretseptid, harjumused ja rituaalid. Uhkusega vahetatakse enda tehtud hoidiseid, purgisuu ümber seotakse veel uhke siidlint – kingitus missugune!
Olen oma lemmikretsepte jaganud Kodutohtri augustinumbris igal aastal, kusjuures peategelasteks on olnud eestimaised aia- ja metsasaadused. Omatehtud hoidiste puhul tead tooraine päritolu ja plusspoolele tuleb arvestada ka parem maitse ja odavam hind.
Hoidiseretseptide lõppu pole veel näha, igal aastal katsetan aina uusi ja huvitavamaid.

Ikka tervislikult
Tähtis pole üksnes moosi või kompoti ilus välimus ning hea maitse, vaid ka see, et hoidises säiliks võimalikult palju toitaineid, mida loodus on aia- või metsasaadustesse pannud.
Marja- ja puuviljahoidiseid tehakse suuresti selleks, et leevendada C-vitamiini vaegust talvel ja varakevadel. Peale C-vitamiini saame aia- ja metsasaadustest teisigi vitamiine, mineraalaineid ning toitaineid, mis on tasakaalustatud toitumises olulised.
Selleks peab aga tooraine olema kvaliteetne ja värske. Marjadest ja puuviljadest tuleb hoidiseid teha siis, kui nende toitainesisaldus on kõige suurem – kui need on söömisküpsed. Erandiks on karusmarjad, sest valmilt on nende koor sitke ja C-vitamiini sisaldus väiksem kui kõvades marjades. Kui soovid karusmarju segahoidistesse lisada, pane need sügavkülmutisse õiget aega ootama.

Loe edasi ajakirjast...

Sarnased artiklid