Kuidas süüa viis peotäit köögivilju?
Kodutohter
14.11.2022
Shutterstock

Tervise arengu instituut soovitab süüa vähemalt viis peotäit ehk pool kilo aedvilju päevas.

Seda tundub palju. Paljud ei osta köögivilju sellepärast, et nende koorimine ja toiduks valmistamine on aeganõudev.

Tegelikult pole see üldse nii raske, sest soovitusliku koguse hulka loetakse ka puuviljad, marjad ja seened. Vana hea taldrikureegliga, ehk kui täita pool taldrikut erinevate köögiviljadega, veerand riisi, kartuli või tatraga ja veerand liha või kalaga, saab juba suure osa päevasest kogusest söödud.

Kuid näiteks kuuest peotäiest rohelisest salatist ei piisa, sest sööma peab erinevaid köögivilju. Värvilised aedviljad sisaldavad erinevaid vitamiine ja mineraalaineid. Oranžis porgandis on beetakaroteeni, rohelises spinatis K-vitamiini ja rauda, punases tomatis lükopeeni jne Me vajame neid kõiki, et oleksime terved ja immuunsüsteem püsiks tugev.

Hommikut on hea alustada pudru või jogurtiga, mille peal on rohkelt (külmutatud) marju. Võileiva peal on salatilehti, paprikat, idusid või võrseid. Lõunaks ja õhtuks sobib püreesupp köögiviljadest, ühepajatoit või lasanje. Vahepalaks puuvilju, porgandeid või lillkapsaõisikuid. Smuuti sobib samuti, kui selles ei kasutata liiga palju magusaid eksootilisi puuvilju. Kodumaiste marjade ja puuviljade hooajal võib teha sügavkülma valmis smuutipakikesed, mida siis on hea võtta ja mikseriga püreeks suristada. Nii saabki märkamatult iga päev söödud tarvilik kogus kasulikke puu- ja aedvilju.

Sarnased artiklid