Täisteratooted parandavad tervist

Kodutohter
13.09.2024
Shutterstock

Kiudainerikka toidu söömine on tervislik ning täisteratooteid süües võid saada ka rohkem tervena elatud aastaid, selgub Taani uuringust.

Uuringu järgi elavad täisteratoodete tarbijad teistest kauem ja tervemalt.

Need, kes eelistasid enim täisteratooteid, elasid ilma oluliste haigusteta keskmiselt aasta kauem, võrreldes nendega, kes kasutasid kõige vähem täisteratooteid. Täisteratoodete eelistajatel esines näiteks vähki, südamehaigusi, ajuvereringe häireid, 2. tüüpi diabeeti, astmat, KOK-i dementsust tunduvalt vähem.
Taani uuringu järgi ei ole mõju väga suur, kuid rahvastiku tasemel on isegi väikesed erinevused märkimisväärsed.
Ajakirjas European Journal of Nutrition avaldatud uuring 23 000 Taani mehe ja 25 000 naise andmete kohta. Nende tervist jälgiti 14–18 aastat.

Täisteraviljatoodetel on palju eeliseid. Teraviljatooteid tuleks alati süüa täisteratoodetena, sest täisteratooted sisaldavad ohtralt vitamiine, mineraalaineid ja kiudaineid. See sisaldab fenoolseid ühendeid, mis toimivad kehas antioksüdantidena.
Täisteratooted on rikkad kiudainete poolest, millel on kehas palju tervise seisukohalt olulisi funktsioone. See tasakaalustab veresuhkru ja rasvade taset ning kaitseb muu hulgas südame-veresoonkonna haiguste ja 2. tüüpi diabeedi eest. Kiudainerikas dieet põhjustab suhkrute, nagu ka teiste toitainete, peensoolest ühtlasemalt vereringesse imendumise. Veresuhkru hüppeid ei esine ja väheneb ka väsimus pärast sööki.

Uuringud kinnitavad, et kiudained kaitsevad koronaararterite haiguse eest, sest need seovad sapphappeid, alandades vere kolesteroolitaset. See vähendab südame-veresoonkonna haiguste riski.
Kiudained võivad alandada vererõhku, suurendades kaaliumi ja magneesiumi tarbimist ning parandades insuliinitundlikkust.
Rahvastikuuuringutes on leitud, et kiudained kaitsevad ka käärsoole- ja pärasoolevähi ning mõne muu vähi, näiteks rinnavähi eest.
Samuti on leitud, et kiudainetoodetel on mõju mälule ja mõtlemisele. Intensiivselt uuritakse soolestiku mikrobioomi seost tervisega ja seda, millised seosed võivad olla soolestiku-aju teljel. Tundub, et kiudainevaene dieet vähendab ja kiudainerikas dieet rikastab mikrobioomi. On märke, et mikrobioota seisund võib mõjutada näiteks depressiooni teket, kuid kõik mõjud pole veel teada.
Piisav kogus täisteratooteid toidus toetab ka kaalujälgimist ja hoiab ära kõhukinnisuse.
Soovitus on naistele vähemalt 25 grammi ja meestele vähemalt 35 grammi kiudaineid päevas.
Päevas tuleks tarbida 6–9 portsjonit teraviljatooteid, millest vähemalt pooled peaksid olema täisteratooted.
Üks teraviljaportsjon võib olla viil leiba, üks detsiliiter keedetud täisterapastat, -otra või -riisi. Taldrikutäis putru võrdub kahe portsjoniga teraviljaga.

Artikli märksõnad: 

Sarnased artiklid