Päeva retsept: köögiviljapuljong

Kodutohter
10.03.2021
Shutterstock

Kaua keenud puljong on imelise maitsega. Pärast võib lisada köögiviljatükke, pelmeene, frikadelle ja siis on see juba supp.

2 sibulat

2 sl rapsiõli

2 porgandit (250 g)

1 pastinaak (300 g)

0,5 pool kaalikat

200 g juursellerit

2 sl rapsiõli

2 dl kuivatatud seeni (näit. puravikke)

2 loorberilehte

6 tera musta pipart

3–5 tüümiani oksa

väike kimbuke peterselli

2 l külma vett

0,5 pool porrut

väike peotäis rohelist sibulat

 

Koori ja tükelda sibulad ja teised köögiviljad.

Kuumuta suure poti põhjas õli. Lisa sibulatükid ja kuumuta segades vähemalt 10 minutit, kuni nad need hakkavad karamellistauma, kuid ära lase kõrbema.

Lisa ülejäänud köögiviljad ja sega sibulaga läbi. Lisa kuivatatud seened, loorberilehed, pipraterad, tüümian ja petersell. Kalla köögiviljadele nii palju külma vett, et nad need oleksid kaetud. Kuumuta keemiseni ja lase nõrgal kuumusel 45 minutit rahulikult podiseda. Lisa tükeldatud porru ja roheline sibul. Keeda veel 15 minutit. Tõsta pott pliidilt ja lase pool tundi kaane all tõmmata. Kurna läbi sõela, pakenda parajateks portsjoniteks ja pane sügavkülma. Külmkapis säilib puljong nädal aega.

 

 

Puljongikeetmisest üle jäänud köögivilja võib kasutada näiteks kastme paksendamiseks või lisada leivataina hulka.

Artikli märksõnad: 

Sarnased artiklid